Тема уроку №7. Правила користування вагами.
1. Встановлюють ваги в горизонтальному положенні на
міцній, без вібрації поверхні, щоб не попадало повітря від вентиляторів;
температура в приміщенні повинна бути від 10 до 40 °С, відносна вологість не
більша 80%. Найбільша границя зважування - 3кг, найменша -2г, діапазон вводу
ціни - 4 розряди.
2. Час вимірювання маси та визначення вартості -2с,
діапазон компенсації маси тари без зменшення діапазону зважування від 0 до 0,45
кг.
3. Блок індикації
можна встановлювати під рівними кутами, кратними 90°, відносно до вагового
пристрою. Клавіша "Тара" служить для корекції маси тари при
ненавантаженій вантажоприймальній площадці або при наявності на ній тари.
4. За допомогою гвинтових ніжок
виставляють вагу за рівнем, підключають до електромережі, вмикають тумблер
"Мережа", натискають клавішу "Тара" і впевнюються в
наявності нульових показників маси.
5. Знову натискають клавішу "Тара". Перед
зважуванням встановлюють ціну, починаючи від вищого розряду
6. Кладуть вантаж та підраховують масу та вартість.
При зважуванні товару в тарі заздалегідь компенсують масу тари, на табло
повинні бути нулі. При знятті з вантажоприймальної площадки тари на табло
висвічуються значення її маси із значком мінус.
7. Перед зважуванням кожного нового товару необхідно
натиснути клавішу "С" ("Скидання") та встановити нову ціну.
Заборонено кидати вантаж на ваги.
8. Обслуговуючий персонал, який
допускається до роботи з вагами , повинен пройти інструктаж для роботи з електроустаткуванням
напругою до 1000В.
9. Заземлення ваг має бути зроблено ерез
заземлювальний контакт мережної вилки. Заборонено використовувати ваги без
заземлення та признятому кожусі будь-якої складової частини
10. Всі
частини ваг, які проводять струм повинні бути ізольовані
11. Кожен раз перед обслуговуванням необхідно
впевнитись, що індикатори обтулені.
12.
Після перевезення або зберігання при від’ємних температурах ваги можна вмикати не
раніше, ніж через 6 год перебування у робочих умовах.
13. В кінці зміни слід вимкнути ваги тумблером
"Мережа" та вийняти вилку із розетки.
14. Ваги підлягають Державній повірці та пломбуванню після
ремонту і в процесі експлуатації з інтервалом в 1рік( згідно з ДСТУ2708-94)
Тема уроку №8. Вимоги які ставляться до ваговимірювального устаткування.
^ - це властивість ваг давати показання вимірювання маси з відхиленням від дійсних значень у межах допустимих норм погрішності. Точність зважування механічних ваг значною мірою залежить від точно витриманого співвідношення плечей важелів. Фактично всі механічні ваги, що використовуються в торгівлі, через свої конструктивні особливості, окрім інших погрішностей, не можуть мати абсолютно точного співвідношення плечей. У зв'язку з цим у державних стандартах на різні ваги встановлені норми погрішності на точність зважування. Наприклад, допустима похибка випущених з виробництва ваг — настільних гирьових і циферблатних — при найбільшій межі зважування 2, 3, 6, 10 і 20 кг, складає 0,05%.
^ — здатність їх реагувати на різницю мас вантажів, що знаходяться на вантажоприймальних площадках ваг. Чутливість ваг повинна бути такою, щоб зміна маси вантажу, рівна допустимій погрішності, викликала певне значуще відхилення покажчиків рівноваги від положення рівноваги.
^ . Ваги повинні надавати однакові показання при багатократному зважуванні одного і того ж виду вантажу. Постійність визначається головним чином точністю виготовлення і ретельністю складання ваг, а також силою тертя, що виникає між призмами і подушками при роботі механічних ваг.
Торгово-експлуатаційні вимоги, що пред'являються до вагів, такі:
— максимальна швидкість зважування. Виконання цієї вимоги забезпечується установкою в механічних вагах обмежувачів коливань, які зменшують кут нахилу коромисла і сприяють швидшому загасанню його коливань. У циферблатах і вагах інших типів установлюють рідинні гасителі коливань — демпфери. Найбільша швидкість зважування у електронних ваг.
— наочність показань зважування. Ваги повинні бути забезпечені такими вказівними (відліковими) пристроями, які дозволяють спостерігати за показаннями зважування і контролювати точність окремих показань З цією метою у циферблатних вагах, стрілки і циферблат фарбують у контрастні тони. Найбільшою наочністю показань володіють електронні ваги, що мають цифрові індекси результату зважування;
— відповідність вагового приладу характеру зважуваного товару. Ваги за своєю конструкцією повинні бути максимально зручними для зважування тих або інших вантажів. Форма і розміри товарних платформ або чашок повинні відповідати розмірам і видам зважуваних вантажів (сипкі, штучні, рідкі). Залежно від маси вантажів передбачена або напільна, або настільна установка ваг;
— міцність ваг. Від якості матеріалу, з якого виготовлені ваги, залежить їх термін служби. Повний технічний ресурс ваг, важелів становить — 15 років, електронних — 6 років.
Санітарно-гігієнічні вимоги, що пред'являються до ваг, такі:
— нейтральність матеріалу, з якого виготовлені ваги. Деталі ваг, дотичні з харчовими продуктами, повинні бути з неіржавіючої сталі, харчового алюмінію, пластмасових матеріалів, нейтральних до продовольчих товарів. Поверхні металевих деталей, що не контактують з харчовими продуктами, можуть покриватися фарбами, також нейтральними до зважуваних товарів;
- зручність догляду за вагами. Конструктивно ваги повинні бути зручними для проведення санітарної обробки — миття і чищення. Сучасні ваги оснащують кожухом, який оберігає від пилу і вологи. Відкриті деталі повинні бути добре відшліфовані, пофарбовані.
2.Технічні вимоги 1. Вага на платформу не повинна перевищувати межу для даної системи ваг 2. При роботі завжди необхідно бути обережними, платформа і товар, що
зважується, не повинні торкатись мережного шнура, або інших сторонніх
предметів, встановлювати віддалік від високовольтних кабелів, двигунів,
радіопередавачів та інших джерел електромагнітних перешкод 3. Ваги завжди повинні знаходитись у чистоті, зберігати у сухому місці 4. Для зважування необхідно користуватись чистим сухим посудом 5. Ваги повинні стояти по рівню, корпус протирати сухою, м’якою тканиною 6. Працювати в умовах: волога не більш, як 80%, неможна, щоб на них потрапляли прямі сонячні промені, уникати прямого попадання води, піддавати вібрації,
уникати повітряного потоку від вентиляторів і різких перепадів температур 7. Електричний шнур повинен бути без пошкоджень а
розетка заземлена. Д Домашнє завдання. Опрацювати матеріал і підготуватись до практичноі роботи і тематичного оцінювання у вигляді тестів. |
Немає коментарів:
Дописати коментар