Тема уроку №3. Поняття про машини та механізми.
Машиною називається сукупність механізмів, які виконують певну роботу, або перетворюють один вид енергії в інший.
Продуктивність машини – це кількість сировини, яку машина перероблює за одиницю часу.
Класифікація механічного устаткування
За технологічним призначенням:
- для миття овочів і посуду
- для очищення продуктів
-для подрібнення продуктів
- для перемішування продуктів
- для поділу та формування продуктів
-сортувально-калібрувальне
-ваго-вимірювальне
- підйомно-транспортне
За ступенем автоматизації:
- неавтоматичної дії – завантажування, розвантажування та деякі технологічні операції виконуються вручну
- напівавтоматичної дії – участь оператора необхідна лише для виконання завантажувально-розвантажувальних операцій
-автоматичної дії – всі операції виконуються без участі людини
За видом та властивостями продуктів:
ü універсальні приводи загального та спеціалізованого призначення
ü машини для обробки овочів і картоплі
ü машини для обробки м’яса та риби
ü машини для обробки борошна та приготування тіста
ü машини для нарізування хліба та гастрономічних товарів
ü машини для миття посуду
За структурою робочого циклу:
-машини періодичної дії – процес оброблення переривається процесом розвантаження та завантаження
- машини безперервної дії – завантаження, обробка та розвантаження відбувається одночасно
Технологічна машина має відповідати таким вимогам:
- технологічним
- конструктивним
- техніки безпеки
- виробничої санітарії
-ергономіки і естетики
-мати високі техніко-експлуатаційні показники
- задовольняти техніко-економічним показникам (витрати електроенергії, металоємність, витрати води, надійність і довговічність)
Матеріали для технологічних машин мають відповідати таким вимогам: міцність, жорсткість, надійність, довговічність, безпечність, технологічність, антикорозійність, інертність до кислот, жиру, вологи, запахів, мийних засобів.
Домашнє завдання: Саєнко Н.П., Волошенко Т.Д., Устаткування підприємств громадського харчування, стор. 36-39
Питання для самоконтролю
1. Що таке технологічна машина?
2. Що таке продуктивність машин?
3. Як класифікуються машини за різними ознаками?
4. Які головні вимоги до машин і механізмів, які використовуються на підприємствах громадського харчування?
5. Яким вимогам повинні відповідати матеріали для виготовлення машин і механізмів, які використовуються на підприємствах громадського харчування?
Тема уроку №4.Основні частини та деталі машин.
Деталь – це виріб виготовлений з однорідного матеріалу, який не потребує збиральних операцій.
Вузол - з’єднання декількох деталей.
Основні деталі машин:
§ Станина – нерухома основа, на якій кріпляться всі вузли машини
§ Корпус – призначений для розміщення привідного та виконавчого механізмів
§ Робоча камера – частина машини, в якій відбувається обробка продукту. Має завантажувальний та розвантажувальний пристрої
§ Робочій орган – частина машини, яка безпосередньо впливає на продукт
§ Електродвигун – є джерелом механічної енергії
§ Передавальний пристрій – передає обертовий рух від валу електродвигуна до валу робочих органів
§ Редуктор – передача, що міститься в закритому корпусі з масляною ванною
§ Пульт управління – здійснює пуск, зупинку, зміну режимів роботи машини
Домашнє завдання: Саєнко Н.П., Волошенко Т.Д., Устаткування підприємств громадського харчування, стор. 37-38
Питання для самоконтролю
1. Що таке деталь?
2. Що таке вузол?
3. Назвіть основні деталі машин.
4. Яке призначення мають основні деталі машин?
Немає коментарів:
Дописати коментар