четвер, 10 вересня 2020 р.

Група №1ПК. Устаткування пх. за 10.09.2020р.Урок 3-4

 Тема уроку №3. Поняття про машини та механізми.



Машиною називається сукупність механізмів, які виконують певну роботу, або перетворюють один вид енергії в інший.

Продуктивність машини – це кількість сировини, яку машина перероблює за одиницю часу.

Класифікація механічного устаткування

За технологічним призначенням:

- для миття овочів і посуду

- для очищення продуктів

-для подрібнення продуктів

- для перемішування продуктів

- для поділу та формування продуктів

-сортувально-калібрувальне

-ваго-вимірювальне

- підйомно-транспортне

 

За ступенем автоматизації:

- неавтоматичної дії – завантажування, розвантажування та деякі технологічні операції виконуються вручну

- напівавтоматичної дії – участь оператора необхідна лише для виконання завантажувально-розвантажувальних операцій

-автоматичної дії – всі операції виконуються без участі людини

За видом та властивостями продуктів:

ü  універсальні приводи загального та спеціалізованого призначення

ü  машини для обробки овочів і картоплі

ü  машини для обробки м’яса та риби

ü  машини для обробки борошна та приготування тіста

ü  машини для нарізування хліба та гастрономічних товарів

ü  машини для миття посуду

За структурою робочого циклу:

-машини періодичної дії – процес оброблення переривається процесом розвантаження та завантаження

- машини безперервної дії – завантаження, обробка та розвантаження відбувається одночасно

Технологічна машина має відповідати таким вимогам:

- технологічним

- конструктивним

- техніки безпеки

- виробничої санітарії

-ергономіки і естетики

-мати високі техніко-експлуатаційні показники

- задовольняти техніко-економічним показникам (витрати електро­енергії, металоємність, витрати води, надійність і довговічність)

 

Матеріали для технологічних машин мають відповідати таким вимогам: міцність, жорсткість, надійність, довговічність, безпечність, технологічність, антикорозійність, інертність до кислот, жиру, вологи, запахів, мийних засобів.

 

Домашнє завдання: Саєнко Н.П., Волошенко Т.Д., Устаткування підприємств громадського харчування, стор. 36-39

Питання для самоконтролю

1.  Що таке технологічна машина?

2.  Що таке продуктивність машин?

3.  Як класифікуються  машини за різними ознаками?

4.  Які головні вимоги до машин і механізмів, які використовуються на підприємствах громадського харчування?

5.  Яким вимогам повинні відповідати матеріали для виготовлення машин і механізмів, які використовуються на підприємствах громадського харчування?

 

Тема уроку №4.Основні частини та деталі машин.

Деталь – це виріб виготовлений з однорідного матеріалу, який не потребує збиральних операцій.

Вузол - з’єднання декількох деталей.

Основні деталі машин:

§  Станина – нерухома основа, на якій кріпляться всі вузли машини

§  Корпус – призначений для розміщення привідного та виконавчого механізмів

§  Робоча камера – частина машини, в якій відбувається обробка продукту. Має завантажувальний та розвантажувальний пристрої

§  Робочій орган – частина машини, яка безпосередньо впливає на продукт

§  Електродвигун – є джерелом механічної енергії

§  Передавальний пристрій – передає обертовий рух від валу електродвигуна до валу робочих органів

§  Редуктор – передача, що міститься в закритому корпусі з масляною ванною

§  Пульт управління – здійснює пуск, зупинку, зміну режимів роботи машини    

 

Домашнє завдання: Саєнко Н.П., Волошенко Т.Д., Устаткування підприємств громадського харчування, стор. 37-38

Питання для самоконтролю

1.  Що таке деталь?

2.  Що таке вузол?

3.  Назвіть основні деталі машин.

4.  Яке призначення мають основні деталі машин?


Немає коментарів:

Дописати коментар

Група №2Р. Торговельно-техн.обл.за 18.09.2020 р.

  ОФ- 3.2 Обслуговування відвідувачів ЗРГ ОФ-3.2.1. Організація процесу  обслуговування. Тема уроку №17. Допоміжне обладнання в організаціі ...