вівторок, 19 травня 2020 р.

Група №23. Устаткування пх. за 19.05.2020р. Урок 69-70

Тема уроку № 69. Льодогенератори.

1. Призначення,характеристика та будова льодогенератора.

Льодогенератор торговельний марки ЛГ-10М призначений для приготування дрібних шматків харчвого льоду однакової форми і використовується в підприємствах торгівлі і закладах ресторанного господарства.

У залежності від температури навколишнього середовища продуктвність льодьгенератора буде змінюватися в наступній залежності: при зниженні температури навколишнього середовища -продуктивність буде підвищуватися , а при підвищенні ціє температури продуктивність буде знижуватися.

Льодогенератор торговий марки ЛГ-10М являє собою автоматичний пристрій, який встановлюється на регульованих по висоті ніжках.

Конструкція генератора складається з декількох взаємозалежних вузлів, що забезпечуютьйого функціональне призначення.

Корпус складається з прямокутного металевого піддона, у чотирьох кутах якого розташовані регульовані по висоті ніжки . До піддона кріпляться дві зовнішні боковини , до яких кріпиться задня стінка . Зверху встановлена теплоізольована кришка . З торцевої
сторонни розташована теплоізольована кришка бункера для збереження льоду і легкоз'ємні грати  з жалюзями. Боковини мають технологічні люки з жалюзями.

У середині корпуса, у нижній його частині, знаходиться машинне відділення, у якому розташовуються: холодильний агрегат , прикріпленний до піддона і пульт керування.

Зверху, над машинним відділенням, знаходиться льодо-приготовче відділення, що складається з теплоізольованого бункера  для збереження льоду, що представляє собою прямокутний короб, зваренний із нержавіючої сталі. Уверхній частині бункера встановлений чуттєвий елемент терморегулятора ноповнення бункера льодом.

Над бункером розташована ванна  для збереження запасу питної води, що йде на приготування льоду. У лівій частині ванни встановленний електронасос .

Вище дна ванни по її подовженній осі встановленний зрошувач, який представляє собою профільовану трубку с прорізами (форсунками) для створення фонтанів води, зрошувач зєднаний з нагнітальним патрубком електронасоса гумовою трубкою.

Для запобігання влучення струменів води від зрошувача у ванну збору льоду, установленна захисна шторка . Над зрошувачем установлений випарник , що скаладається з полімерного пластика прямокутної форми, з одніїє сторони якої знаходяться щільно вставлені в неї робочі органи випарника - порожні мідні пальці, звернені до зрошувача, а з іншої, верхньоїсторони, знаходяться хладонові комунікації з'єднуючі торці цих пальців так, що холодоагент циркулюючи в системі послідовнопроходить через усі 56 пальців. Усередині пальців установлена вертикальна перегородка з забезпеченням проходу холодоагенту.
Верхня частина випарника з чотирьох сторін облицьована бортиками так, що утвориться ванна, у яку подається підігріта вода для нагрівання пальців, у результаті чого відбувається відтаювання льоду. Під випарником установлені прийомні грати  У водяній комунікації, що розташована поза льодогенератором, встановлений фільрт тонкого очищення води і водяний редуктор з манометром для регулювання тиску водопровідної води, що
подається в льодогенератор.

Принцип роботи та правила експлуатації льодогенератора.
Льодогенератор працює в такій спосіб. Натисканням на кнопку „Робота", який розтошований на пульті керування одночасно включається холодильний агрегат 1 і водяний електронасос 2, у результаті чого у випарник 3 починає надходити холодоагент, а вода з форсунок зрошувача 4 починає обмивати робочі поверхні пальців випарника. Лід утвориться на пальцях випраника в результаті намерзання шарів води, що рухається рівномірним безперевним потоком, що невстиг намерзнути вода стікає у ванну 5, а потім знову подається електронасосом у зрошувач. У процесі роботи холодильного агрегату гарячі пари холодоагенту нагрівають в спеціальному теплообміннику питну воду , що надходить з водопроводу. Термодатчик 7 пульта керування контролює в процесі наморожування льоду температуру у випарнику. При досягнені заданої температури (від міну 6°- до міну 12°С) включається реле часу, розташоване в пульті керування, що через 13 хвилин виключає холодильний агрегат і водяний насос і включає соленоїдний клапан 8, що відкривається і підігріта в теплообміннику вода потрубці 9 витісняється, новою порцією холодної води, що надходить під тиском з водопроводу уванну 10, де нагріває виступаючі торці пальців і за рахунок високої теплопровідності міді відбувається нагрівання тіла пальців і відтаювання намороженого льоду на кожнім з пальців. Шматки льоду, що зійшли з пальців падають на похилі грати і зсковзують у бункер для збору і збереження льоду. Після 2-х хвилинного відтаювання по команді пульта керування, соленоїдний клапан закривається і знову автоматично включається холодильний агрегат і водяний електронасос. Починається новий цикл роботи. Наповнення бункера льюдом відбувається доти, поки не відбудеться зіткення льоду з чуттєвою частиною датчика -терморегулятора заповнення бункера. При зануренні чуттєвої частини датчика в лід льоьдогенератор автоматично виключається, а при витрачанні частини льоду і звільнені від нього чуттєвої частини терморегулятора знову автоматично включається. У конструкції льодогенератора передбачена можливість проведення його санітарної обробки в напівавтоматичному режимі. Це відбувається при натисканні на кнопку „Промивання" на пульті керування при виключеній кнопці „Робота". При цьому в роботу включається тільки водяний електронасос, проганяє воду ( чи миючий розчин коли його заливають у ванну) через зрошувач по замкнутому циклі. Це передбачяється для того щоб змити те, що накопичується на пальцях випарника, форсунках зрошувача, лопатах і внутрішніх поверхнях корпуса електронасоса осілі на них частки водяного каменю. Принципи одержання прозорого харчового льоду в льоьдогенераторі заснований на заморожуванні часток води, що рухається, в охолоджуваних пальцях випарника. Солі, що містяться у воді, в лід не вмерзають, а збільшують концентрацію в частині води, що залишається. Збільшення концентрації солей може привести до різкого зниження продуктивності і непрозорого льоду. Для запобігання зазначених явищ у льодогенераторі, в циклі наморожування використовується велика кількість води (більше 1 л води) з частковою її заміною в процесі роботи.

Домашнє завдання заповнити таюлицю.



Тема уроку №70. Холодильні преп -столи.
Холодильний преп-стіл для піци особливо зручний тим, що в його охолоджувальному обсязі можна зберігати напівфабрикати, а на робочій поверхні обробляти їх, що економить місце на кухні. Крім того кухареві не доведеться постійно ходити від холодильника до робочого столу.Преп-стіл призначений також і для зберігання інгредієнтів для піци.Температура в верхньому відсіку становить + 5 ° С, а в нижньому може бути встановлена ​​в діапазоні від -2 до + 8 ° С, що дозволяє забезпечити оптимальні умови зберігання для різних інгредієнтів.Середньотемпературна стіл можна поставити прямо в кухні, так як він може функціонувати навіть якщо температура навколишнього повітря складе до + 42 ° СУ верхньому відсіку розташовуються 8 гастроемкостей стандарту GN 1/6., 150 мм, в яких зручно зберігати підготовлені нарізані компоненти піци і соуси.
Холодильну камеру столу закривають дві орні дверці, а в самій камері є дві гастронормовані під стандарт GN 1/1 полки.Всі деталі столу, включаючи робочу поверхню і внутрішню обшивку, виготовлені з нержавіючої сталі, міцною і довговічною. Ізоляція заливна, пенополиуретановая, надійно утримує холод.Завдяки регульованим по висоті ніжок охолоджуваний стіл можна купити для ліній роздачі, так як його можна легко підігнати під висоту решти устаткування.


Домашнє завдання.Опрацювати конспект. і розвязати кросворд до теми"Холодильне устаткування"


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Група №2Р. Торговельно-техн.обл.за 18.09.2020 р.

  ОФ- 3.2 Обслуговування відвідувачів ЗРГ ОФ-3.2.1. Організація процесу  обслуговування. Тема уроку №17. Допоміжне обладнання в організаціі ...