Лабораторно-практична робота №10
Тема: Вивчення будови і підготовка до роботи кип’ятильників, мармітів,термостатів.
Мета: удосконалити знання про види кип’ятильників та мармітів, їх будову, принцип роботи та набути навичок в експлуатації.
Матеріальне забезпечення: плакати «Електрокип’ятильник», «Марміт», роздатковий матеріал, підручники, ілюстрації, інструкції до роботи.
Теоретичні відомості
На підприємствах громадського харчування для приготування окропу (кип'яченої води) застосовують кип'ятильники безперервної дії типів КБЕ-25, КБЕ-50, КБЕ-100М.
Електрокип'ятильник КНЕ-25 складається з корпуса, водонагрівача та автоматичного пускового пристрою.
Кип'ятильник КБЕ – 100М за конструкцією аналогічний до кип'ятильників КБЕ-25, КБЕ-50 і відрізняється тільки розмірами, потужністю та рівнем автоматизації.
Кип'ятильник КБЕ-1ООМ повністю автоматизований: в ньому відбувається автоматичне відключення тенів від електромережі при зниженні рівня води в коробці живлення нижче мінімально допустимого та при заповненні збірника кип'ятку до заданого рівня, а також автоматичне відключення тенів при зниженні рівня кип'ятку до мінімально допустимого.
Марміти служать для підтримки в гарячому стані (не нижче 55-60 °С) перших та других страв, а також підігрівання тарілок.
Розподіляються марміти на стаціонарні й пересувні. Найбільше розповсюдження одержали стаціонарні марміти з електричним обігрівом. В якості проміжного теплоносія в них використовують гаряче повітря, воду або пару.
На сьогодні промисловість випускає стаціонарні марміти в секційному модульному виконанні типу МСЕСМ-3, МСЕСМ-110, МСЕСМ-50, МСЕСМ-60 та прилавки – марміти.
Хід роботи
Завдання
1. Схематично замалювати кип’ятильник КБЕ - 100 і записати його будову у звіт.
2. Описати принцип роботи мармітів.
3. Описати підготовку кип’ятильника до роботи.
4. Узагальнити правила експлуатації кип’ятильників.
5. Вказати види неполадок, що можуть трапитися при експлуатації мармітів і способи їх усунення.
6. Зробити висновок по роботі.
Контрольні запитання
1. Які види мармітів ви знаєте?
2. Які нагрівальні елементи використовуються у мармітах?
3. Як перевіряють роботу поплавкового пристрою у марміті МСЕСМ-50?
4. Який час розігрівання води до кип’ятіння у кип’ятильнику КБЕ – 100?
5. Опишіть процес кип’ятіння води у кип’ятильнику.
6. Опишіть систему захисту кип’ятильника від сухого ходу
Домашнє завдання: Оформити ЛПР і переслати по електронній пошті.
Немає коментарів:
Дописати коментар