вівторок, 12 травня 2020 р.

Група №13. Устаткування хп.виробництва за 12.05.2020р.Урок67-68

 ПКР-3.2.6 Устаткування для випікання хлібобулочних виробів.
Тема уроку №67.Піч Г4-ПРЕ.
1.Призначення та будова печі.На малому і середньому хлібопекарному підприємствах з використанням потокових технологічних ліній застосовують етажеркові тупикові печі марки Г4-ПРЕ; КЭП-400: ―Монсум‖; ЕКО та ін. 
Піч Г4-ПРЕ універсальна етажеркова з конвективним обігріванням з автоматичним тепловим і гігротермічним режимами пекарної камери Піч має вигляд металевої шафи 15 з шаром теплоізоляції, в якій розташована пекарна камера 12, в останній встановлюють етажерку 11, на лотках якої розміщені вироби, що випікаються. 
Етажерка закріплюється на обертовій платформі 10 з фіксуючим штифтом 9; зверху над камерою розташовано поворотний пристрій 14 4 та його електропривод 2. З боків камери змонтовані повітряні канали 7 з щілинами, які регулюються, для рівномірного розподілу нагрітого повітря по висоті пекарної камери. 
У камері також встановлено парозволожуючий пристрій з автоматичною подачею води через пристрій 3. На передній стінці печі розміщено завантажувальні двері 8 з оглядовим вікном 5 для спостереження за процесом випікання. Електросвітильники 6 забезпечують необхідне освітлення. У калорифері 13 розташовані електронагрівачі 14. Над ними знаходиться рециркуляційний вентилятор 1. У комплект печі входить 2  5етажерок, 1  2 вистійні шафи. 
2. Принцип роботипечі.Працює піч таким чином. Спочатку вмикають реле часу випікання і подачі води на зволоження середовища, потім встановлюють на робочий режим регулювальник температури в робочій камері. Далі перевіряють працездатність окремих систем і механізмів печі і їх електроблокування і вмикають піч на нагрівання до робочої температури. У цей час у вистійній камері готується етажерка з тестовими заготовками. Коли закінчиться вистійка, етажерку з вистійної камери підганяють до печі, відчиняють завантажувальні двері і закочують вагонетку на обертову платформу, центрують її знизу штифтом, а зверху зчіпляють з поворотним пристроєм. Зачиняють двері і автоматично вмикається привід етажерки. Парозволоження вмикається за допомогою кнопки на панелі і після закінчення циклу автоматично вимикається. Потім вмикається рециркуляційний вентилятор та електрокалорифер. Коли закінчується випікання, реле часу подає звуковий сигнал і вмикає систему нагрівання калорифера та рециркулятора, зупиняє обертання вагонетки та фіксує її в положенні для відкатки етажерки з печі. Відчиняють двері і викочують з печі етажерку з готовими виробами, а натомість закочують наступну етажерку з тістовими заготовками і цикл повторюється
.Жомосушильні установки

Тема уроку №68.Пристроі для зволоження тістових заготовок.

Пристрої для зволоження тістових заготовок. Найпоширеніші з них показані на рис. 57. На рис. 57, а, показано пристрій з парогенератором 1, в який подається вода з бачка постійного рівня 2, кількість її регулюється краном 4. Рівень води у бачку 2 регулюється поплавковим краном 3. Волога пара по паропроводу 5 подається в колектор 6, а з нього крізь барботери 7 у парозволо-жувальну камеру над подом 8. У печах з рециркуляцією димових газів пара (рис. 57,б) по трубі крізь регулюючий вентиль 4 подається з котельної у бачок 9

 
 

а)

 
 

б) в)

 

Рис.56. Теплообмінні пристрої: а – канальні; б – радіатори парові; в – пароводяні трубки; 1 – топка; 2 – парогенератори; 3 – водогрійні котли (економайзери);4 – теплообмінні канали (газоходи); 5,6 – шібери для перерозподілу димових газів (регулювання температурного ре-жиму печі); 7 – шібер для регулювання тяги в печі; 8 – радіаторні труби (оребрені); 9 – колек-тори для пари (тиском 10 – 12 МПа) і конденсату; 10 – пароводяна трубка; 11 – теплоносій (звичайно дистильована вода)


 

Рис.57. Схеми парозволожуючих пристроїв: а – з генератором низького тиску; б – з подачею пари з котельної; 1 – парогенератор; 2 – бачок постійного рівня; 3 – поплавковий кран; 4 – вентиль для регулювання подачі води або пари; 5 – поропровід; 6 – колектор; 7 – парозволо-жуючі трубки з отворами (барботери); 8 – под печі; 9 – ємність для зволоження пари і відок-ремлення конденсату; 10 – манометр з водою для зволоження пари, а потім по паропроводу 5 – у зволожуючий прис-трій.

Для випікання деяких сортів хліба доцільно використовувати паровий ящик, як, наприклад, у печах „Маммут” фірми „Вернер унд Пфляйдерер”.

Пристрої для зволоження поверхні готових виробів використовують перед розвантаженням печі. Вони призначені для надання виробам гарного зов-нішнього вигляду. Воду розпилюють форсунками.

У печах з сітчастим подом вода в форсунку 1 підводиться безпосередньо по гнучкому шлангу.7 (рис.58,а). Форсунка закріплена на каретці 3, яка ру-хається по напрямних за допомогою ведучої ланцюгової передачі 4, з’єднаної з кареткою 3 повзунком 5, що забезпечує зворотно–поступальний рух каретки з заданою швидкістю. Швидкість каретки визначається швидкістю передачі 4, ведуча зірочка якої приводиться від приводного механізму 6.

 
 

Рис. Схеми зволожуючих пристроїв для виробів: а – на виході із печі з сітчастим подом;

б –на виході із печі з люльково – подиковим конвейєром; 1 – форсунка; 2 – трубопровід; 3 – каретка для переміщення форсунки вздовж фронту печі; 4 – ведуча ланцюгова передача; 5 – повзунок передачі 4; 6 – привод; 7 – гнучкий шланг; 8 – кран з поворотним важілем; 9 – ексцентриковий механізм відкривання і закривання крана 8; 10 – редуктор привода

 Домашнє завдання .За конспектувати у зошит.

 



2 коментарі:

Група №2Р. Торговельно-техн.обл.за 18.09.2020 р.

  ОФ- 3.2 Обслуговування відвідувачів ЗРГ ОФ-3.2.1. Організація процесу  обслуговування. Тема уроку №17. Допоміжне обладнання в організаціі ...