Пристрої для зволоження тістових заготовок. Найпоширеніші з них показані на рис. 57. На рис. 57, а, показано пристрій з парогенератором 1, в який подається вода з бачка постійного рівня 2, кількість її регулюється краном 4. Рівень води у бачку 2 регулюється поплавковим краном 3. Волога пара по паропроводу 5 подається в колектор 6, а з нього крізь барботери 7 у парозволо-жувальну камеру над подом 8. У печах з рециркуляцією димових газів пара (рис. 57,б) по трубі крізь регулюючий вентиль 4 подається з котельної у бачок 9
![]() |
а)
![]() |
б) в)
Рис.56. Теплообмінні пристрої: а – канальні; б – радіатори парові; в – пароводяні трубки; 1 – топка; 2 – парогенератори; 3 – водогрійні котли (економайзери);4 – теплообмінні канали (газоходи); 5,6 – шібери для перерозподілу димових газів (регулювання температурного ре-жиму печі); 7 – шібер для регулювання тяги в печі; 8 – радіаторні труби (оребрені); 9 – колек-тори для пари (тиском 10 – 12 МПа) і конденсату; 10 – пароводяна трубка; 11 – теплоносій (звичайно дистильована вода)
Рис.57. Схеми парозволожуючих пристроїв: а – з генератором низького тиску; б – з подачею пари з котельної; 1 – парогенератор; 2 – бачок постійного рівня; 3 – поплавковий кран; 4 – вентиль для регулювання подачі води або пари; 5 – поропровід; 6 – колектор; 7 – парозволо-жуючі трубки з отворами (барботери); 8 – под печі; 9 – ємність для зволоження пари і відок-ремлення конденсату; 10 – манометр з водою для зволоження пари, а потім по паропроводу 5 – у зволожуючий прис-трій.
Для випікання деяких сортів хліба доцільно використовувати паровий ящик, як, наприклад, у печах „Маммут” фірми „Вернер унд Пфляйдерер”.
Пристрої для зволоження поверхні готових виробів використовують перед розвантаженням печі. Вони призначені для надання виробам гарного зов-нішнього вигляду. Воду розпилюють форсунками.
У печах з сітчастим подом вода в форсунку 1 підводиться безпосередньо по гнучкому шлангу.7 (рис.58,а). Форсунка закріплена на каретці 3, яка ру-хається по напрямних за допомогою ведучої ланцюгової передачі 4, з’єднаної з кареткою 3 повзунком 5, що забезпечує зворотно–поступальний рух каретки з заданою швидкістю. Швидкість каретки визначається швидкістю передачі 4, ведуча зірочка якої приводиться від приводного механізму 6.
![]() |
Рис. Схеми зволожуючих пристроїв для виробів: а – на виході із печі з сітчастим подом;
б –на виході із печі з люльково – подиковим конвейєром; 1 – форсунка; 2 – трубопровід; 3 – каретка для переміщення форсунки вздовж фронту печі; 4 – ведуча ланцюгова передача; 5 – повзунок передачі 4; 6 – привод; 7 – гнучкий шланг; 8 – кран з поворотним важілем; 9 – ексцентриковий механізм відкривання і закривання крана 8; 10 – редуктор привода
Домашнє завдання .За конспектувати у зошит.
Яка в Вас електронна ппошта?
ВідповістиВидалитиduma.nna79@gmail.com
Видалити