1.Пизначення,характеристика холодильних камер.
Збірні холодильні камери призначаються для короткотермінового зберігання охолоджених (КХС), заморожених (КХН) продуктів. їх збирають з уніфікованих щитів і розміщують у підсобних приміщеннях. Щит складається з дерев'яної рами з теплоізоляцією і металевого облицювання. Між собою щити з'єднують стяжними болтами, а герметичність у місцях стиків і у дверних прорізах забезпечується профільними гумовими прокладками. Камери мають полиці для продуктів і гаки для підвішування м'ясних туш.
2.Будова камери.
Збірно-розбірна низькотемпературна холодильна камера КХН-1-8,0:
1 — охолоджуваний об'єм; 2 — упори; 3 — запор; 4 — двері; 5 — шафа електрообладнання; 6 — холодильна машина; 7— повітровід; 8 — гак для підвішування продуктів; 9 — теплоізольовані панелі
Камери комплектуються холодильними агрегатами, випарниками, приладами автоматики.
У кооперативній торгівлі експлуатуються переважно камери КХС-6, КХС-12, КХС-18 з внутрішнім охолоджуваним об'ємом відповідно 6, 12, 18 м3 і регульованим температурним режимом від 0 до 8 °С, а КХН-6 з температурним режимом -13 і -18 °С. Норма завантаження продуктами камер КХС-6 — 800 кг, КХС-12 — 2000, КХС-18 — 3000 і КХС-6 — 600 кг. Живлення від мережі трифазного струму з напругою 380 або 220 В. Габаритні розміри становлять 2100 х 2140 х 2100 мм, маса — 560 кг.
До нових видів торговельного холодильного обладнання належить низькотемпературна холодильна камера КХН-1-8,0, яка призначається для короткотермінового зберігання заморожених харчових продуктів у теплій і жаркій зонах. Збірно-розбірна камера з внутрішнім об'ємом 8 м3 складається з теплоізольованих панелей. Панелі — це конструкція з двох металевих облицювань, простір між якими заповнений заливною теплоізоляцією з пінополіуретану. Панелі з'єднуються за допомогою швидкодіючих ексцентрикових замків на місці монтажу камери.
3. Принцип охолодження камери.
Доступ в охолоджуване відділення здійснюється крізь двері, підвішені на петлях, що закриваються автоматично. До дверей по периметру прикріплений ущільнювач з магнітною гумовою вставкою. Двері притискаються до дверного прорізу спеціальним запором з ключем, що забезпечує можливість відкриття дверей із середини камери при закритому замку.
Камера охолоджується двома моноблоковими холодильними машинами МХНК-630 до температури в охолоджуваному об'ємі —18 °С, живиться від мережі трифазного струму напругою 380 або 220 В. Габаритні розміри становлять 2100 х 2140 х 2100 мм, маса — 560 кг.
Тема уроку №58. Правила експлуатації холодильного устаткування.
Правильна експлуатація холодильного обладнання забезпечує підтримання відповідного температурного режиму, надійність та економічність роботи холодильної машини, повну безпеку для покупців та працівників торгівлі.
Холодильне обладнання встановлюють у сухих добре провітрюваних приміщеннях на відстані не ближчій їм від опалювальних приладів. Не допускається дія на обладнання сонячних променів.
Пристінне холодильне обладнання розташовують вздовж стін, а острівне - посередині торговельного залу, автономно або вряд. Біля обладнання залишають проходи, зручні для завантаження товарів, відбирання їх покупцями, а також для технічного обслуговування.
Винесені холодильні агрегати встановлюють поруч з обладнанням, в суміжних та підвальних приміщеннях.
Не дозволяється монтувати холодильні агрегати у вузьких проходах, на сходових площадках, під сходами, на земляній підлозі, у невеличких приміщеннях без притоково-витяжної вентиляції.
Агрегати закріплюють на міцних, твердих основах, які виключають вібрацію агрегатів та трубопроводів. Не дозволяється загромаджувати проходи до агрегатів товарами, тарою-обладнанням, а також класти на огорожу агрегатів будь-які предмети.
Холодильне обладнання закріплюють за відповідними робітниками, які знають правила його експлуатації та охорони праці.
Перед початком роботи перевіряють чистоту обладнання та його справність зовнішнім оглядом та вмиканням холодильної машини.
Не дозволяється користуватися обладнанням при відсутності заземлення металевих частин, огородження рухомих обертальних частин машини, кожухів електричних приладів, із несправними приладами автоматики, дверними затворами, нещільним приляганням дверей до дверного пройому, при виникненні в момент вмикання машини зайвого шуму, стукання, деренчання, іскріння, протікання фреону тощо. У цих випадках холодильну машину вимикають й викликають механіка. Робітникам магазину не дозволяється самим усувати технічні несправності.
Холодильне обладнання завантажують товарами після запуску холодильної машини та досягнення необхідної температури. Для більшості продуктів, які швидко псуються потрібна температура в межах від 0 до 8 °С. Терміни їх зберігання коливаються від 6 годин до кількох діб. Заморожені продукти зберігають при температурі не вищій -18 °С. За температурою в охолоджуваному відділенні слідкують за манометричним або ртутно-скляним термометром.
Холодильне обладнання не розраховане на охолодження або замороження товарів, тому товари завантажують у нього в охолодженому або замороженому стані після доставлення із стаціонарних камер магазину або авторефрижераторів.
При завантаженні обладнання товарами враховують граничні норми завантаження, а також товарне сусідство. Деякі товари, які виділяють й сприймають запахи (наприклад, оселедці та вершкове масло, риба та м'ясо, сир та м'ясо), відділяють одне від одного, зберігають у закритій посудині або загорнутими у поліетиленову плівку, целофан та пергамент.
Товари не можна розташовувати вище лінії завантаження.
Товари не повинні щільно прилягати один до одного, доторкатися до випарника, стінок обладнання; полички не дозволяється застеляти папером, картоном та іншими предметами, які погіршують циркуляцію повітря в обладнанні. Двері холодильного обладнання відчиняють на короткий термін, а потім щільно зачиняють.
Нормальна робота холодильного обладнання залежить від товщини снігової шуби на випарнику або повітроохолоджувачі. При сніговій шубі більшій 3 мм різко погіршується теплообмін та порушується нормальний режим роботи холодильної машини. В сучасних типах холодильного обладнання снігова шуба усувається автоматично по мірі її утворення.
Талу воду, яка накопичилася в піддонах і бачках, періодично зливають у каналізацію.
При відсутності приладів автоматичного або напівавтоматичного відтаювання відчиняють двері обладнання, усувають товари й вимикають холодильну машину.
Не дозволяється усувати снігову шубу ножем та іншими предметами. Це може призвести до пошкодження випарника, протікання фреону й виходу із ладу холодильної машини.
Холодильне обладнання постійно підтримують у чистоті. Зовнішні поверхні обладнання щодня протирають вологою тканиною, а похромовані деталі - тканиною, просоченою технічним вазеліном.
Приблизно один раз на тиждень обладнання звільняють від товарів, та внутрішні поверхні промивають спочатку теплим мильним розчином, а потім - чистою водою. Після цього обладнання залишають для просушування та провітрювання.
Сучасне торговельне холодильне обладнання забезпечене автоматичними холодильними агрегатами та машинами, які не погребують постійного нагляду за ними. Однак їх стійка й довговічна робота залежить від регулярності та якості технічного обслуговування.
Технічне обслуговування здійснюють механіки ремонтно-монтажних комбінатів згідно із графіком планово-попереджувального ремонту (ППР) або за викликом торговельних підприємств.
На торговельних підприємствах заводять журнали, до яких механіки заносять відомості про стан холодильних агрегатів та машин, про ремонт, вказівки з експлуатації тощо. Журнали зберігаються у керівників торговельних підприємств або осіб, які відповідають за збереження холодильного обладнання.
Домашщнє завдання : Опрацювати матеріал і підготуватися до ЛПР
Немає коментарів:
Дописати коментар