пʼятниця, 29 травня 2020 р.

Група №22. Технологічне устаткування галузі. за 29.05.2020р. Урок 57-58

Тема уроку №57. Холодильні камери.

1.Пизначення,характеристика холодильних камер.

Збірні холодильні камери  призначаються для короткотермінового зберігання охолоджених (КХС), заморожених (КХН) продуктів. їх збирають з уніфікованих щитів і розміщують у підсобних приміщеннях. Щит складається з дерев'яної рами з теплоізоляцією і металевого облицювання. Між собою щити з'єднують стяжними болтами, а герметичність у місцях стиків і у дверних прорізах забезпечується профільними гумовими прокладками. Камери мають полиці для продуктів і гаки для підвішування м'ясних туш.

2.Будова камери.

Збірно-розбірна низькотемпературна холодильна камера КХН-1-8,0

Збірно-розбірна низькотемпературна холодильна камера КХН-1-8,0:

1 — охолоджуваний об'єм; 2 — упори; 3 — запор; 4 — двері; 5 — шафа електрообладнання; 6 — холодильна машина; 7— повітровід; 8 — гак для підвішування продуктів; 9 — теплоізольовані панелі

Камери комплектуються холодильними агрегатами, випарниками, приладами автоматики.

У кооперативній торгівлі експлуатуються переважно камери КХС-6, КХС-12, КХС-18 з внутрішнім охолоджуваним об'ємом відповідно 6, 12, 18 м3 і регульованим температурним режимом від 0 до 8 °С, а КХН-6 з температурним режимом -13 і -18 °С. Норма завантаження продуктами камер КХС-6 — 800 кг, КХС-12 — 2000, КХС-18 — 3000 і КХС-6 — 600 кг. Живлення від мережі трифазного струму з напругою 380 або 220 В. Габаритні розміри становлять 2100 х 2140 х 2100 мм, маса — 560 кг.

До нових видів торговельного холодильного обладнання належить низькотемпературна холодильна камера КХН-1-8,0, яка призначається для короткотермінового зберігання заморожених харчових продуктів у теплій і жаркій зонах. Збірно-розбірна камера з внутрішнім об'ємом 8 м3 складається з теплоізольованих панелей. Панелі — це конструкція з двох металевих облицювань, простір між якими заповнений заливною теплоізоляцією з пінополіуретану. Панелі з'єднуються за допомогою швидкодіючих ексцентрикових замків на місці монтажу камери.

3. Принцип охолодження камери.

Доступ в охолоджуване відділення здійснюється крізь двері, підвішені на петлях, що закриваються автоматично. До дверей по периметру прикріплений ущільнювач з магнітною гумовою вставкою. Двері притискаються до дверного прорізу спеціальним запором з ключем, що забезпечує можливість відкриття дверей із середини камери при закритому замку.

Камера охолоджується двома моноблоковими холодильними машинами МХНК-630 до температури в охолоджуваному об'ємі —18 °С, живиться від мережі трифазного струму напругою 380 або 220 В. Габаритні розміри становлять 2100 х 2140 х 2100 мм, маса — 560 кг.

Тема уроку №58. Правила експлуатації холодильного устаткування.

Правильна експлуатація холодильного обладнання забезпечує підтримання відповідного температурного режиму, надійність та економічність роботи холодильної машини, повну безпеку для покупців та працівників торгівлі.

  •  Холодильне обладнання встановлюють у сухих добре провітрюваних приміщеннях на відстані не ближчій їм від опалювальних приладів. Не допускається дія на обладнання сонячних променів.

  •  Пристінне холодильне обладнання розташовують вздовж стін, а острівне - посередині торговельного залу, автономно або вряд. Біля обладнання залишають проходи, зручні для завантаження товарів, відбирання їх покупцями, а також для технічного обслуговування.

  • Винесені холодильні агрегати встановлюють поруч з обладнанням, в суміжних та підвальних приміщеннях.

  • Не дозволяється монтувати холодильні агрегати у вузьких проходах, на сходових площадках, під сходами, на земляній підлозі, у невеличких приміщеннях без притоково-витяжної вентиляції.

  • Агрегати закріплюють на міцних, твердих основах, які виключають вібрацію агрегатів та трубопроводів. Не дозволяється загромаджувати проходи до агрегатів товарами, тарою-обладнанням, а також класти на огорожу агрегатів будь-які предмети.

  • Холодильне обладнання закріплюють за відповідними робітниками, які знають правила його експлуатації та охорони праці.

  •  Перед початком роботи перевіряють чистоту обладнання та його справність зовнішнім оглядом та вмиканням холодильної машини.

  • Не дозволяється користуватися обладнанням при відсутності заземлення металевих частин, огородження рухомих обертальних частин машини, кожухів електричних приладів, із несправними приладами автоматики, дверними затворами, нещільним приляганням дверей до дверного пройому, при виникненні в момент вмикання машини зайвого шуму, стукання, деренчання, іскріння, протікання фреону тощо. У цих випадках холодильну машину вимикають й викликають механіка. Робітникам магазину не дозволяється самим усувати технічні несправності.

  • Холодильне обладнання завантажують товарами після запуску холодильної машини та досягнення необхідної температури. Для більшості продуктів, які швидко псуються потрібна температура в межах від 0 до 8 °С. Терміни їх зберігання коливаються від 6 годин до кількох діб. Заморожені продукти зберігають при температурі не вищій -18 °С. За температурою в охолоджуваному відділенні слідкують за манометричним або ртутно-скляним термометром.

  • Холодильне обладнання не розраховане на охолодження або замороження товарів, тому товари завантажують у нього в охолодженому або замороженому стані після доставлення із стаціонарних камер магазину або авторефрижераторів.

  •  При завантаженні обладнання товарами враховують граничні норми завантаження, а також товарне сусідство. Деякі товари, які виділяють й сприймають запахи (наприклад, оселедці та вершкове масло, риба та м'ясо, сир та м'ясо), відділяють одне від одного, зберігають у закритій посудині або загорнутими у поліетиленову плівку, целофан та пергамент.

  •  Товари не можна розташовувати вище лінії завантаження.

  • Товари не повинні щільно прилягати один до одного, доторкатися до випарника, стінок обладнання; полички не дозволяється застеляти папером, картоном та іншими предметами, які погіршують циркуляцію повітря в обладнанні. Двері холодильного обладнання відчиняють на короткий термін, а потім щільно зачиняють.

  • Нормальна робота холодильного обладнання залежить від товщини снігової шуби на випарнику або повітроохолоджувачі. При сніговій шубі більшій 3 мм різко погіршується теплообмін та порушується нормальний режим роботи холодильної машини. В сучасних типах холодильного обладнання снігова шуба усувається автоматично по мірі її утворення.

  • Талу воду, яка накопичилася в піддонах і бачках, періодично зливають у каналізацію.

  • При відсутності приладів автоматичного або напівавтоматичного відтаювання відчиняють двері обладнання, усувають товари й вимикають холодильну машину.

  •  Не дозволяється усувати снігову шубу ножем та іншими предметами. Це може призвести до пошкодження випарника, протікання фреону й виходу із ладу холодильної машини.

  • Холодильне обладнання постійно підтримують у чистоті. Зовнішні поверхні обладнання щодня протирають вологою тканиною, а похромовані деталі - тканиною, просоченою технічним вазеліном.

  • Приблизно один раз на тиждень обладнання звільняють від товарів, та внутрішні поверхні промивають спочатку теплим мильним розчином, а потім - чистою водою. Після цього обладнання залишають для просушування та провітрювання.

  • Сучасне торговельне холодильне обладнання забезпечене автоматичними холодильними агрегатами та машинами, які не погребують постійного нагляду за ними. Однак їх стійка й довговічна робота залежить від регулярності та якості технічного обслуговування.

  • Технічне обслуговування здійснюють механіки ремонтно-монтажних комбінатів згідно із графіком планово-попереджувального ремонту (ППР) або за викликом торговельних підприємств.

  •  На торговельних підприємствах заводять журнали, до яких механіки заносять відомості про стан холодильних агрегатів та машин, про ремонт, вказівки з експлуатації тощо. Журнали зберігаються у керівників торговельних підприємств або осіб, які відповідають за збереження холодильного обладнання.

  • Домашщнє завдання : Опрацювати матеріал і підготуватися до ЛПР 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Група №2Р. Торговельно-техн.обл.за 18.09.2020 р.

  ОФ- 3.2 Обслуговування відвідувачів ЗРГ ОФ-3.2.1. Організація процесу  обслуговування. Тема уроку №17. Допоміжне обладнання в організаціі ...