Підсумковий урок.
Загальні правила експлуатації хлібопекарських печей
Для нормальної роботи хлібопекарської печі періодично чистять гріють канали печі від сажі та золи за допомогою спеціальних металевих щіток (йоржів), починаючи з верхнього каналу. При цьому припиняють закид палива в топку, вимикають дуття і прикривають шибер тяги. Під час чищення користуються захисними окулярами і рукавицями. Для огляду каналів використовується переносна електролампа напругою до 36 В.
Експлуатація хлібопекарських печей з пароводяними нагрівальними трубками має свої особливості, зумовлені тим, що трубки працюють при високому тиску. Найбільш небезпечним є період розпалювання печі. В цей час можливий викид води з топкового кінця трубки і порушення циркуляції пари і води в трубці, в результаті чого може відбутися аварія (перегрів трубки і обгорання її топкового кінця). Для попередження цього підйом температури в пекарної камері до 150 ° С повинен тривати не менше 10 ч. Після того як температура в пекарної камері досягне 150 ° С, допускається нормальна робота топки.
Дуже небезпечна робота печі з незавантаженої пекарной камерою, так як при цьому відсутня тепловіддача трубок випікаються, що може привести до неприпустимого підвищення тиску в трубках і до їх розриву. Можлива лише короткочасна (не більше 5 хв) нормальна робота топки з незавантаженої пекарной камерою. Якщо ж пекарна камера не завантажена протягом більш тривалого часу, подачу палива в топку припиняють.
Важливою умовою надійної роботи нагрівальних трубок є установка їх з ухилом в бік топки. Періодично перевіряють правильність установки трубок.
При роботі печей можливий вихід з ладу окремих пароводяних нагрівальних трубок. Тому кожна хлібопекарська піч має деяку кількість резервних трубок, при виході з ладу яких зупиняють піч для їх заміни.
Топкові кінці нагрівальних трубок чистять за допомогою металевих щіток або спеціальними скребками через оглядові люки. Не можна допускати ударів скребком по трубках. Чистити трубки можна також шляхом обдування їх стисненим повітрям або парою, при цьому використовують захисні окуляри.
При експлуатації хлібопекарських печей з водогрійними казанками слід пам'ятати, що казанок можна залишати без води, так як якщо в розпечений казанок подати воду, то відбудеться швидке випаровування і вибух його. Якщо казанок з яких-небудь причин залишився без води, то потрібно негайно припинити подачу палива в топку печі. Казанок треба періодично чистити від накипу, яка має великий опір для передачі тепла і тим самим знижує його продуктивність.
При експлуатації хлібопекарських печей, обладнаних трубчастими електронагрівачами, є випадки прогорання сталевої трубки (корпусу) Тена, якщо наповнювач (периклаз) в трубці з якої-небудь причини зволожити. Для запобігання цьому перед установкою в піч Тени висушують.
Сучасні хлібопекарські печі оснащуються великою кількістю контрольно-вимірювальних приладів, що дозволяють в значній мірі автоматизувати їх роботу. Всі контрольно-вимірювальні прилади повинні бути добре освітлені, шкали їх повинні бути чітко видні з робочого місця оператора, обслуговуючого ці печі. Оператор через певні проміжки часу (годину або півгодини) повинен записувати в змінний журнал показання приладів: тиск газу перед піччю, тиск пара, температуру в пекарної камері, інші відомості та величини, запис яких передбачена для даної печі. В змінний журнал заносять також тривалість пуску і зупинки печей.
Крім зазначених вище заходів, необхідних для безпечної експлуатації печей, що працюють на газоподібному паливі, слід пам'ятати, що до експлуатації таких печей можуть бути допущені тільки особи, які пройшли спеціальну підготовку і знайомі з інструкціями з безпечної експлуатації печей, опалювальних природним газом. При експлуатації парогенераторів та водогрійних котлів, що встановлюються на печах, слід керуватися «Правилами будови і безпечної експлуатації парових котлів», а при експлуатації печей з пароводяними нагрівальними трубками «Правилами безпеки по експлуатації нагрівальних труб для хлібопекарських печей», при експлуатації печей з електрообігрівом слід керуватися інструкціями з експлуатації електрообладнання.
Хлібопекарські печі мають прилади для контролю температури в пекарної камері (кутові термометри, термопари). Устаткування пекарського відділення повинно мати огородження на всіх небезпечних частинах {шестерні, кінці валів і ін.) - Кожне небезпечне ланка печі має індивідуальне огородження. Необхідно, щоб ручний привід печі мав блокування, що виключає пуск електродвигуна під час роботи печі на ручному приводі. Робоче місце біля печей повинно бути захищене повітряною завісою від гарячої пари і газів, що виходять з печі.
В процесі експлуатації печі не можна допускати перекосу ланцюгового конвеєра і проникнення продуктів згоряння з газоходів в пекарню камеру і пекарное відділення. Перед початком роботи перевіряють справність пускової апаратури, огорож і аварійного освітлення, справність печі і конвеєрного шафи вистоювання. Все шибера печі повинні мати написи «Зачинено», «Відкрито», відповідні положення шибера.
Виймати гарячі форми і листи з печі слід за допомогою рукавиць; для огляду пекарної камери потрібно користуватися низьковольтних освітленням.
Домашнєзавдання . 1.Опрацювати матеріал,
2.Заповнити таблицю можливих проблем під час експлуатації печей. Перший пункт для зразка.
Основні несправності печей
Несправності | Причини | Способи усунення |
1.При нагріванні шафи не працюють сигнальні лампи. | Перегоріли лампи | Замінити лампи. |
| ||
2. |
| |
3. | ||
|
| |
4. |
|
|
3. Виконане домашнє завдання надіслати на мою електронну пошту,
4. Повторити теми модуля ПКР-3,2 для того щоб підготуватись до тестів,які я подам кожному хто пришле мені домашнєзавдання індивідульно на пошту.,для оцінювання. Дякую.
Немає коментарів:
Дописати коментар