Група 22. Технологічне устаткування галузі.
17.03.2020р
Тема уроку 35: Тісторозкачувальні машини.
Рух від електродвигуна через черв'ячний редуктор і ланцюгову передачу передається до транспортера та двох розкачувальних валиків. Попередньо сплющене до товщини 60 -70 мм тісто, масою 8 - 10 кг, вручну просувають по похилому столику. Обертові валики, які рухаються назустріч один одному захоплюють його, розкачують, та у вигляді смужки опускають на транспортер, який виносить тісто вперед і складає на висувний піддон.
17.03.2020р
Тема уроку 35: Тісторозкачувальні машини.
Тісторозкачувальна машина МРТ-60М.
1.Будова та принцип роботи тісторозкачувальної машини
2. Правила експлуатації тісторозкачувальної машини.
2. Правила експлуатації тісторозкачувальної машини.
1. Будова тісторозкачувальної машини МРТ - 60 М
Машина складається із: каркасу, приводу, двох розкочувальних вальців, механізму регулювання товщини шару тіста,стрічкового транспортера, похилого завантажувального столика,
Каркас машини 1 виконаний із кутникової сталі та облицьований зовні металевими листами 2. Піддоном 10 він розділений на дві частини. В нижній частині змонтований привод, що складається з електродвигуна 21 та черв'ячного редуктора, сполучених між собою пружною муфтою 22. Рух від редуктора до ведучого барабана 19 транспортера, а також до робочих валиків 15 передається за допомогою одного замкнутого роликовтулкового ланцюга 17. На рамі машини закріплені дві стійки, в яких розміщений нижній розкачувальний валик. Другий, верхній валик встановлений в кронштейнах 16. Між цими валиками і відбувається розкачування тіста.
Барабани транспортера (ведучий 19 та натяжний 14) сполучені двома роликовтулковими ланцюгами 18, до яких за допомогою п'яти ланок з кожної сторони прикріплюється бавовняно паперова транспортерна стрічка 9. Натяг транспортерної стрічки регулюється гвинтами. Під нижньою віткою транспортера встановлено піддон 10, куди збирається надлишкове борошно, яке підсипається на валики під час розкачування тіста.
Товщина розкачування тіста - від 0 до 50 мм. Відстань між валиками регулюється механізмом регулювання за допомогою маховика 11, гвинта 12 та тяги 13. Для встановлення валиків на потрібну товщину розкачування механізм регулювання наділений показчиком з циферблатом, який повертається сектором, сполученим з рухомим валиком до співпадання відповідної поділки з рискою на оглядовому склі 5. При зміні відстані між валиками змінюється натяг роликовтулкового ланцюга, тому в машині передбачено натяжні пристрої 20, які за допомогою пружин постійно натягують ланцюг та забезпечують нормальну роботу.
Кожен валик має ніж - скребок, який знімає налипле тісто. Над валиком на двох коливних стійках закріплений знімний борошносій 3. Борошно, яке випадає із сита борошносія, не дозволяє тісту прилипати до валиків. Надходження борошна до борошносія відбувається під час періодичного струсу його храповиком, закріпленим на осі верхнього валика. Відключається борошносій фіксатором 4. Надлишок борошна зсипається в горизонтальні лотки 8 та піддон. Для запобігання накручування на валик тіста кожен валик має ніж - скребок.
Відкидна захисна огорожа 6, яка разом з мікроперемикачем здійснює електроблокування двигуна, захищає від потрапляння рук між валики. Зазор між похилим столиком 7 та огорожею розрахований для проходження шару тіста товщиною 60 - 70 мм. При випадковому потраплянні рук під огорожу тісто піднімається (приблизно на 5 мм ), контакти мікроперемикача розмикаються і електродвигун зупиняється.
Запуск та зупинка машини проводиться кнопковою станцією.
Барабани транспортера (ведучий 19 та натяжний 14) сполучені двома роликовтулковими ланцюгами 18, до яких за допомогою п'яти ланок з кожної сторони прикріплюється бавовняно паперова транспортерна стрічка 9. Натяг транспортерної стрічки регулюється гвинтами. Під нижньою віткою транспортера встановлено піддон 10, куди збирається надлишкове борошно, яке підсипається на валики під час розкачування тіста.
Товщина розкачування тіста - від 0 до 50 мм. Відстань між валиками регулюється механізмом регулювання за допомогою маховика 11, гвинта 12 та тяги 13. Для встановлення валиків на потрібну товщину розкачування механізм регулювання наділений показчиком з циферблатом, який повертається сектором, сполученим з рухомим валиком до співпадання відповідної поділки з рискою на оглядовому склі 5. При зміні відстані між валиками змінюється натяг роликовтулкового ланцюга, тому в машині передбачено натяжні пристрої 20, які за допомогою пружин постійно натягують ланцюг та забезпечують нормальну роботу.
Кожен валик має ніж - скребок, який знімає налипле тісто. Над валиком на двох коливних стійках закріплений знімний борошносій 3. Борошно, яке випадає із сита борошносія, не дозволяє тісту прилипати до валиків. Надходження борошна до борошносія відбувається під час періодичного струсу його храповиком, закріпленим на осі верхнього валика. Відключається борошносій фіксатором 4. Надлишок борошна зсипається в горизонтальні лотки 8 та піддон. Для запобігання накручування на валик тіста кожен валик має ніж - скребок.
Відкидна захисна огорожа 6, яка разом з мікроперемикачем здійснює електроблокування двигуна, захищає від потрапляння рук між валики. Зазор між похилим столиком 7 та огорожею розрахований для проходження шару тіста товщиною 60 - 70 мм. При випадковому потраплянні рук під огорожу тісто піднімається (приблизно на 5 мм ), контакти мікроперемикача розмикаються і електродвигун зупиняється.
Запуск та зупинка машини проводиться кнопковою станцією.
Рух від електродвигуна через черв'ячний редуктор і ланцюгову передачу передається до транспортера та двох розкачувальних валиків. Попередньо сплющене до товщини 60 -70 мм тісто, масою 8 - 10 кг, вручну просувають по похилому столику. Обертові валики, які рухаються назустріч один одному захоплюють його, розкачують, та у вигляді смужки опускають на транспортер, який виносить тісто вперед і складає на висувний піддон.
2. Правила експлуатації тісторозкачувальної машини.
- Перед початком роботи машину оглядають, впевнюються в справності заземлення.
- Потім вмикають і перевіряють її на холостому ходу (контроль спрацювання електроблокування -підіймання захисної огорожі приблизно на 5 мм викликає автоматичну зупинку двигуна).
- Обертанням маховика встановлюють необхідну товщину розкачування тіста.
- Попередньо тісто сплющують вручну до товщини не більше 70 мм.
- Розкачувати тісто зразу ж до потрібної товщини не рекомендується, щоб запобігти зморшкам та розривам.
- Процес розкачування краще проводити в два - три прийоми.
- Перевіряють правильність встановлення піддона під транспортерною лінією.
- В борошносій засипають борошно, звільнюють його від фіксатора і вмикають двигун машини.
- Після закінчення роботи машину зупиняють, висипають борошно з борошнопросіювача, лотків та піддона, очищують валики від залишків борошна та тіста і старанно протирають сухою тканиною, а з транспортерної стрічки щіткою знімають борошно.
- Починаючи роботу, кожен раз змащують осі зірочок і важеля натяжного пристрою (через люк кожуха) та не рідше двох разів на рік змінюють мастило в редукторі та підшипниках валиків.
Тема уроку №36 : Машини для відсаджування тістових заготовок .
Машина універсальна МТВ для відсаджування заготівок із тіста (рис. 6.19). Призначена для відсаджування заготівок із заварного, бісквітного і білково-горіхового тіста у великих кондитерських цехах. Машина складається із таких основних механізмів: приводу, коробки передач, механізму дозування і регулювання величини дози, механізму переміщення стола, командоапарата.
Привід містить електродвигун, установлений на плиту, відкидний болт, клинопасову передачу.
Коробка передач виконує такі функції: передавання руху механізму переміщення стола, зміну швидкості переміщення стола, передавання руху механізму дозування та регулювання величини дози, гальмування механізмів дозування та переміщення стола, передавання руху командоапарату.
Механізм дозування та регулювання величини дози заготівок містить важільний привід переміщення поршнів, дозатор з поршневою групою і привід обертання золотника і колектора.
![]() |
Рис. 6.19. Машина МТВ для відсаджування заготівок із тіста: 1 — ланцюгова передача; 2 — поршень; 3 — завантажувальний бункер; 4 — механізм дозування; 5— рухомий стіл; 6 — корпус |
Важільний привід переміщення поршнів складається з кулака, штанг, сектора, важеля, штовхачів.
До складу дозатора входять корпус, бункер, змінні колектори з насадками, золотник, поршні зі штоками, гвинти і фіксатор. Привід обертання золотника і колектора складається із кулаків, коромисел, тяг, повідців.
У корпусі дозатора розташовано вісім циліндрів, усередині яких містяться поршні. В корпусі, перпендикулярно до отворів циліндрів, є отвір для золотника. Поперечні пази золотника є каналами для навперемінного з'єднання циліндрів з бункером або з отворами колектора.
Бункер виконано із нержавіючої сталі. В нижній частині він закінчується фланцем. Бункер прикріплено до корпусу дозатора шпильками та гайками.
Колектори є змінними робочими органами. Залежно від виду заготівок колектори можуть установлюватися з 4, 8 і 16 насадками. На виступній із корпуса частині колектора є канавка, в яку входить фіксатор, який запобігає осьовому зміщенню колектора.
Механізм переміщення стола має зірочки, вал, ланцюги, підшипники та натяжний пристрій.
На ланцюгах закріплено три пари упорів з однаковими відстанями між ними. Крім упорів, ланцюг має три товкачі. Після закінчення відсаджування заготівок на кондитерський лист штовхач зупиняє ланцюг натисканням на кінцевий вимикач.
Командоапарат призначений для керування рухом стола в процесі відсаджування заготівок та вимикання електромагнітної муфти дозатора після закінчення роботи. Він складається з панелі, двох корпусів з підшипниками, вала з насадженими на нього 10 кулачками, кінцевих вимикачів і зірочки.
Домашнє завдання:Підручник Саєнко Н.П., Волошенко Т.Д. Устаткування підприємств громадського харчування: підручник для учнів проф.-техн. навч. закл. – К.: ТОВ “ЛДЛ”, 2005. – 320 с.
сторінка 100-101 для теми 35
ст.110-112 для теми 36
Немає коментарів:
Дописати коментар