ПКР-3.2.3
Устаткування для розробки та вистоювання тістових заготовок.
Урок
57.Тема: Подільно-округлювальний агрегат А2-ХЛІ-С9.
1.Призначення
та будова Подільно-округлювального агрегата
А2-ХЛІ-С9.
Ділильно-округлювальна машина А2-ХЛ2-С9 призначена для ділення та округлення тістових заготовок масою 0,05…0,23 кг із
пшеничного борошна вищого, І та ІІ ґатунків під час вироблення дрібноштучних
виробів. Машину можна назвати агрегатом, бо вона складається з ділильної та
тістоокруглювальної машин, кожна з яких має індивідуальний привід. Рисунок 1.26
– Ділильно-округлювальна машина А2-ХЛ2-С9: 1 –
округлювач; 2 – очищувальний валик; 3 – механізм регулювання маси шматка; 4 – поршні;
5 – ділильний барабан; 6 – важіль руху поршнів; 7 – мірні кармани; 8, 11 –
нагнітальні валки; 9 – завантажувальна воронка; 10 – тістова камера; 12 –
електродвигун; 13 – клинопасова передача; 14 – варіаторний шків; 15 – редуктор
2.Принцип
роботи машини:Механізм ділення тіста становить собою
ділильний барабан 5, що безперервно обертається, із двома мірними кишенями 7,
усередині яких розміщено два паралельних розсувних поршні 4. Поршні мають
примусове переміщення від важеля 6, що приводиться в рух від пазового кулака.
Тісто з воронки 9 надходить до тістової камери 10, звідки періодично обертовими
валками 8 та 11 нагнітається в мірні кишені 7. У цей період ділильний барабан
із мірними кишенями знаходиться в зоні нагнітання, а поршні примусово відведені
важелем 6 у ліве крайнє положення, виштовхуючи при цьому раніше відмірені
шматки тіста, які рифленим валиком 2 скидаються в чашу округлювача 1. Оскільки
з мірних кишень одночасно виходять дві заготовки, то для попередження їх
злипанню передбачено розподільний пристрій, який затримує одну із заготовок на
півциклу ділильної головки. Зазор між валками 11 та ділильним барабаном
поступово зменшується, унаслідок чого тиск у зоні нагнітання по мірі заповнення
мірних кишень поступово збільшується. Для попередження переущільнення тіста
валки обертаються періодично. Крайні валки мають очищувальні ножі. Маса
тістових заготовок регулюється зміною об’єму мірних кишень шляхом зміни
відстані між поршнями за допомогою гвинтового механізму 3. Продуктивність
машини регулюється шляхом варіаторного шківа 14. Ділильний механізм машини
приводиться в рух від електродвигуна 12, який через клинопасову передачу 13,
циліндричний редуктор 15 та систему ланцюгових та зубчастих передач приводить у
рух робочі органи машини: валки, ділильний барабан, механізм руху поршнів та
очищувальний валик. Тістоокруглювання здійснюється на типовому округлювачі з
обертовою чашею та нерухомою спіраллю.
Урок
58.Тема: Устаткування для остаточного вистоювання тістової заготовки.
1.
Характеристика устаткування для остаточного вистоювання тістових заготовок.
Кінцеве або остаточне вистоювання проводиться після
кінцевого формування в залежності від асортименту на протязі 53-60 хв. Під час
остаточного вистоювання структура тіста стає рівномірно пористою, об’єм
заготовки збільшується в 1,4-1,5 рази, а густина знижується на 30-35%.
Заготовка отримує рівну, гладку, еластичну поверхню. Кінцеве вистоювання
потрібно проводити в середовищі з відносною вологістю 75-80% за температури
35-40 ºС, тому кінцеве вистоювання проводиться в спеціальних камерах або шафах.
Найбільш широко застосовуються конвеєрні шари. Вони
бувають Г-подібної, П-подібної, Т-подібної форми.
Вони поділяються на горизонтальні та вертикальні, за
технологічним призначенням: універсальні та спеціалізовані.
Універсальні конвеєрні шафи призначені для кінцевого
вистоювання тістових заготовок широкого асортименту хлібобулочних виробів, що є
їх перевагою. Недоліком є складність механізації завантаження і розвантаження.
Спеціалізовані конвеєрні шафи призначені для
вистоювання тістових заготовок, при виготовленні виробів визначеної форми і
маси. Ці шафи мають в комплекті механізми для завантаження і розвантаження
колисок і застосовуються в автоматизованих поточних лініях.
Універсальні конвеєрні шафи: ТІ-ХР-2А-30; ТІ-ХР-2Ф-48;
ТІ-ХР-2А-72; ТІ-ХРГ-30; ТІ-ХРГ-50 - призначені для остаточного вистоювання
тістових заготовок при виробництві широкого асортименту хлібобулочних виробів.
Спеціалізовані ЛА-23м, РШВ - для вистоювання тістових
заготовок батоноподібної форми, ТІ-ХРЗ – круглої форми.
2 Конвеєрна шафа Т1-ХРЗпризначена для остаточного вистоювання тістових заготовок при виробництві
круглого подового хліба вагою 1 кг в автоматизованих потокових лініях з з
печами площею поду від 25 до 50 м2, відповідно: ТІ-ХР3-80 - 25 м2;
ТІ-ХР3-120 - 40 м2; ТІ-ХР3-140 -50 м2 .
Ці шафи однакові за конструкцією і відрізняються
кількістю горизонтальних секцій.
|
Рис. 6.11. Шафа вистою Т1-ХРЗ: 1 - подавальний
транспортер; 2 - маятниковий посадчик; 3 - вистійна шафа; 4-10, 16 - секції;
11, 14 – стійки; 12, 17 - натяжні станції; 13 –напрямні; 15 - натяжна
станція; 18 - теплоізоляційні панелі; 19 - колиски; 20 - конвеєрний ланцюг;
21 – перегородка; 22 - ведучі зірочки; 23 - каркас шафи; 24 - привідний вал;
25 – привід; 26 -механізм регулювання часу вистоювання; 27 - механізм зупинки
колиски в заданому положенні.
|
В середині шафи вмонтований чотирьохнитковий конвеєр,
котрий складається з дев‘яти пар зірочок і двох втулково-роликових ланцюгів з
кроком 100 мм. Дві зірочки – привідні.
До ланцюгів підвішені через кожні три ланки з кроком
300мм. колиски в кількості 80, 120 і 140 шт, рух конвеєру – періодичний.
За автоматичної роботи тістоподільник зупиняється
після кожних 8 заготовок. Заготовки округлюються і надходять на стрічковий
транспортер. Маятниковий посадчик укладає у колиски вистійної шафи.
Після вистоювання колиска перекидається і тістові
заготовки укладаються на під печі.
Немає коментарів:
Дописати коментар