Тема уроку №59. Малогабаритні вистійні шафи.
1.Шафа розстоювальна ШРЕ-2,1 (рис. 3.24) призначається для розстоювання тістових заготовок. Шафа може використовуватися з ярусними печами типу ХПЕ. Шафа складається з камери 6 із 12 полицями 4, що спираються на рамку 5, та зварним дном-основою 7. У верхній частині корпусу змонтовано запобіжник 2 та два перемикачі 1, що керують роботою двох нагрівачів 13 типу ТЕН-170В 11/08 S 220, закріплених на дні шафи. Шафу обладнано двома дверцятами 3 із загартованого скла, крізь які можна спостерігати за розстоюванням тіста. У нижній частині шафи розміщена ванна 9, до якої під час розстоювання в разі необхідності заливається вода, чим досягається необхідна вологість повітря в камері шафи. У правій стінці шафи розміщено отвір 12 для введення кабеля живлення. Відсік із нагрівачами та клемною колодкою 11, установленими на дні шафи, закритий двома захисними екранами 10. Шафу обладнано затискачем заземлення 8. Робота шафи розстоювання починається з умикання в стаціонарну мережу перемикачами 1 та витримування її у ввімкненому стані протягом 20…25 хв для створення в робочій камері 6 потрібних технологічних параметрів. Потім уручну на полиці 4 всовуються подові листи (піддони) з тістовими заготовками. Після завантаження камери вона закривається верхніми та нижніми дверцятами 3. Якщо необхідно зволожити повітря в камері, воду заливають у ванну 9. Об’єм води не повинен перевищувати 0,3 л, щоб вона не переливалась через край ванни. Температура в камері регулюється миканням електронагрівачів 13 перемикачами 1. Після розстоювання піддони вивантажуються вручну, шафа вимикається, якщо немає необхідності в розстоюванні нових порцій тістових заготовок..
Рисунок 3.24 – Шафа розстоювальна ШРЕ-2,1: 1 – перемикач; 2 – запобіжник; 3 – дверцята; 4 – полиця; 5 – рамка; 6 – камера; 7 – основа; 8 – затискач заземлення; 9 – ванна; 10 – екран; 11 – клемна колодка; 12 – отвір для кабеля; 13 – електронагрівач
2. Шафа попереднього розстоювання «Бриз плюс» (рис. 3.25) складається з корпусу 1, що містить зварні стійки, верхні та бічні панелі. На стійках кріпиться відвідний ковеєр 8, ланцюговий конвеєр 2 з колисками 3 та приводом 6, механізм перевертання колисок 10, роздавач 7, борошнопосипач 11 із перетрушувачем, завантажувальна воронка 12 з жолобом та приводом, бактерицидна лампа 4, вентилятор 5, пульт управління з контролером 13. Відвідний стрічковий конвеєр 8 має фотоелемент, свій привід та поворотний лотік 9. За допомогою поворотного лотока 9 можна змінювати висоту виходу тістових заготовок на закатну машину від 1090 до 1320 мм. Сам конвеєр можна встановлювати з правою та лівою видачею заготовок, що дозволяє компонувати шафу та формувальні машини в різноманітних варіантах. Витяжний вентилятор вмикається, коли необхідно видалити надлишкову вологу. Процесами всередині шафи керує контролер, на якому виставляється відповідна програма.
Принцип роботи шафи. Тістові заготовки після тістоокруглювача через воронку з жолобом скочуються в крайню праву чарунку колиски. Після цього за командою контролера воронка з жолобом повертається вліво до наступної чарунки колиски. Пересуваючи жолоб за програмою контролера, можна змінювати кількість задіяних чарунок у колисках від однієї до шести, і тим самим – час розстоювання заготовок у шафі. Під час проходження першої тістової заготовки лотоком конвеєра шафи датчик подає команду для вмикання мотор-редуктора роздавальника на поворот воронки з телескопічно 49 розсувним жолобом до наступної чарунки. Після завантаження чарунок у кількості, установленій на індикаторі, вмикається мотор-редуктор переміщення ланцюгового конвеєра та для завантаження подається наступна колиска, яка зупиняється після спрацьовування кінцевого вимикача, закріпленого на рамі ланцюгового конвеєра. Завантаження наступної колиски тістовими заготовками за чарунками здійснюється у зворотному порядку.
Рисунок 3.25 – Шафа попереднього розстоювання «Бриз плюс»: а – загальний вигляд; б – принципова схема шафи; 1 – корпус; 2 – ланцюговий конвеєр; 3 – колиска; 4 – бактерицидна лампа; 5 – вентилятор; 6 – привід; 7 – роздавач; 8 – відвідний конвеєр; 9 – поворотний лотік; 10 – механізм перевертання колисок; 11 – борошнопосипач; 12 – завантажувальна воронка; 13 – контролер.
Коли шафа буде повністю завантажена, а тістові заготовки продовжують надходити від тістоподільника або округлювача, починається процес вивантаження, синхронізований із завантаженням, на транспортну стрічку, при цьому швидкість вивантаження буде визначатися продуктивністю тістоподільника, незалежно від установленої швидкості на пульті управління. Після закінчення розстоювання, тобто проходження всього шляху ланцюгового конвеєра, колиска потрапляє в зону вивантаження та перевертається. Тістові заготовки через подільник потрапляють на стрічку конвеєра, яка в цей момент не рухається.
ПКР-3.2.4 Устаткування для смаження виробів у фритюрі.
Тема уроку №60. Фритюрниця електрична ФЕ-20.
Фритюрниця ФЕ-20Мставиться на загальну ферму разом з іншими апаратами, а фритюрниця ФЕ-20М-01— на індивідуальну підставку, яка входить у комплект з фритюрницею (рис. 10.43).
![]() |
Рис. 10.43. Фритюрниці електричні: а — ФЕ-20М; б — ФЕ-20М-01 (загальний вигляд); в — ФЕ-20М-01 (розріз): 1 —кришка; 2 — блок нагрівників; 3 — корзина; 4 — жарова ванна; 5 — важіль; 6 — стіл; 7 — панель; 8 — сигнальна лампа; 9 — вимикач; 10 — ручка вимикача; 11 — кран; 12 — стакан; 13 — відстійник; 14 — каркас |
Фритюрниця являє собою жарову ванну зі столом, установлену на каркасі, до якого кріпляться облицювання. До дна ванни прикріплено циліндричний відстійник зі зливним краном для видалення жиру із ванни. У відстійник вставляють сітчастий фільтр у вигляді стакана для фільтрування жиру. Ванна має прямокутну форму, а її дно — форму зрізаної піраміди, в результаті чого в нижній частині ванни створюється «холодна зона», в якій жири прогріваються до температури 80 °С.
Жир нагрівається електронагрівниками, з'єднаними в блок. Блок установлений у кронштейнах і може обертатись навколо горизонтальної осі. Піднімання та фіксація в піднятому стані блока нагрівників здійснюється за допомогою важеля та фіксаторів. Блок нагрівників складається із трьох ТЕНів потужністю 2,5 кВт кожен.
На передній частині фритюрниці, під столом, розміщено електровідсік, в якому розміщені датчики-реле температури, вимикач, резистор, блок затискачів і електрокомутаційна проводка. Спереду електровідсік закрито панеллю, на якій установлені ручка вимикача і сигнальна лампа.
Один датчик-реле температури призначений для автоматичного підтримання заданої температури жиру, інший забезпечує вимкнення нагрівників у разі нагрівання жиру вище 190 °С, якщо вийшов із ладу перший датчик-реле температури. Термобалони датчиків-реле температури змонтовані на блоці нагрівників за допомогою кронштейнів.
Фритюрниця комплектується сітчастою корзиною, кришкою та двома кронштейнами для підвішування кришки під час смажіння.
Час розігрівання фритюрниці до температури 190 °С — 14 хв. Одночасно у фритюрницю можна залити 20 л жиру.
Домашнє завдання : Опрацювати матеріал і скласти таблицю можливих проблем під час експлуатаціі устаткування.
Немає коментарів:
Дописати коментар