вівторок, 28 квітня 2020 р.

Група №22. Технологічне устаткування галузі. від 28.04.2020р. Урок №45-46

Тема уроку № 45-Шафи жарові та пекарські.
1. Призначення.
2. Будова.
3. Принцип роботи.
4. Правила експлуатації
1. Призначення
В жарильних шафах смажать великі шматки м'яса, птиці, запікають круп'яні на овочеві страви, а також випікають кондитерські вироби. В пекарських шафах випікають тільки кондитерські вироби.
Жарильні і пекарні шафи випускаються таких типів: ПІК -2А - жарильна шафа; ШЖЕСМ - 2К - жарильна шафа секційна модульована; ЕШ • ЗМ - шафа пекарна; ШПЕСМ - 3 - шафа пекарна секційна модульована під функціональні ємкості - ШЖЕ - 0, 85 (ШЖЕ - 0, 85 - 01) та ШЖЕ - 0,51 (ШЖЕ - 0,51 - 01)
Для більш якісного приготування виробів можна використовувати обладнання фірми «OLIS» 6, 10, 20 подових листів. У цих невеликих за розміром шаф висока продуктивність. В них випікають булочки, круасани – і це в присутності покупців.
2. Будова
Шафа жарильна електрична ШЖЕ - 0, 85:
     1 - жарильна камера;
     2 - подовий лист;
     3 - елекгронагрівач;
     4 - датчик - реле температури.
ШАФА ШЖЕ - О, 85  складається із робочої секції, встановленої на каркасі. Секція являє собою теплоізольовану жарильну камеру з панеллю управління. Жарильна камера розділена на п'ять відсіків, кожен з яких обігрівається двома рядами ТЕНів. Кожен ряд ТЕНів, крім верхнього, закритий подовим листом, на який встановлюється функціональна ємкість (дечко). В верхній частині верхньої жарильної камери передбачений отвір для відведення пароповітряної суміші, який регулюється заслінкою. Жарильна камера закривається дверцятами. В нижньому відсіці шафи знаходяться датчики - реле температури, ручки яких виведені на панель управління, наділену сигнальною апаратурою.
3. Принцип роботи
Внутрішна ємність шафи обігрівається ТЕНами, які розігрівають повітря у робочій камері до встановленої температури, внаслідок чого продукт доводиться до готовності.
4. Правила експлуатації
  • Перед ввімкненням шафи у роботу терморегулятори встановлюють на потрібну температуру.
  • Вмикають шафу зразу на максимальну потужність.
  • Після досягнення в робочій камері заданої температури шафу завантажують дечками з виробами і перемикають електронагрівники на середнє або слабке нагрівання.

Порядок роботи шаф ШЖЕ - 0, 85 та ШЖЕ - 0, 51 такий:
  • вмикають шафу, встановивши ручки датчиків - реле температури на необхідну температуру завантаження, при цьому загоряються сигнальні лампи.
  •  Коли вони згаснуть, що свідчить про досягнення заданої температури, відкривають двері і завантажують ємкості з продуктом, починаючи з нижнього відсіку.
  • Після закінчення часу теплової обробки продукту проводять вивантаження ємкостей за допомогою спеціального гака, починаючи з верхнього відсіку.
  • Після закінчення роботи шафу відчиняють і проводять санітарну обробку ємкостей.
Контрольні запитання:

Тема уроку № 46. Кипятильники та водонагрівачі.
1. Призначення.
2. Будова.
3. Принцип роботи.
4. Правила експлуатації
1. Призначення
На підприємствах ресторанного господарства для отримання га­рячої води і окропу використовують водонагрівники і кип'ятильники.
Для технологічних процесів (приготування гарнірів, заварюван­ня чаю тощо) використовують окріп з температурою 95...100°С, що дозволяє зменшити час доведення продуктів до кулінарної готовності і зберегти біологічну цінність продуктів. Для санітарно-технічних потреб (бланшування, обпарювання, теплова обробка овочів, миття продуктів, посуду тощо) використовують гарячу воду з температурою 7()...85°С.
Окріп готують у кип'ятильниках, а гарячу воду - у водорнагрівниках.
2. Будова

 Електрокип'ятильник КНЕ-25:

 1 - автоматичний пусковий пристрій,
 З - кришка,
 4 - сигнальна лампа,
 5 - зливний кран.



Електрокип'ятильники КНЕ-25 складаються з корпуса, водонагрівача та автоматичного пускового пристрою. Корпус являє собою зварну посудину циліндричної форми, яка закінчується пустотілим постаментом. Зверху корпус закритий кришкою, забезпечений різьбовою ручкою. До ручки з внутрішньої сторони кришки прикріплений відображувач кип'ятку (окропу). У корпус вмонтований водонагрівач - посудина меншого діаметра.
Знизу водонагрівач має дно, з протилежної сторони - діафрагму й перекидну трубку, яка виходить у збірник окропу.

У дно водонагрівача вмонтовані три тени і штуцер із заглушкою. Над водонагрівачем встановлена посудина такого ж діаметра - збірник окропу, з'єднаний із розбірним краном. У верхній частині корпуса кип'ятильника розміщений бачок живлення із поплавком та поплавковим клапаном. У просторі між корпусом та посудинами розміщені трубопроводи для подавання води із водопроводу до поплавкового клапана для зливання надлишкової води в каналізацію, а також трубопровід, який з'єднує бачок живлення із водонагрівачем.

У нижній частині корпуса розташований автоматичний пусковий пристій. На передній панелі пристрою розміщений тумблер вмикання тенів водонагрівача та дві сигнальні лампи. Верхня засвічується при підключенні кип'ятильника до мережі, нижня - при вмиканні тенів.
Кип'ятильник обладнаний автоматикою, яка забезпечує захист тенів від "сухого ходу" та усуває переповнення збірника окропом. Автоматика має три електроди-датчики наявності води, які з'єднані з електросхемою апарата. Один із електродів розміщений на дні бачка живлення, він відключає тени при відсутності води у бачку живлення. Два інші електроди знаходяться на різних рівнях у збірнику окропу.
Коли верхній електрод погрузиться у воду, тени відключаться і не включаться до тих пір, поки не появиться з води нижній електрод. Верхній електрод закритий пластмасовим ковпачком з отвором. Болт заземлення розміщений усередині постаменту.

Електрокип'ятильник КНБ-100М
Кип'ятильник  за конструкцією аналогічний до кип'ятильників КНЕ-25, КНЕ-50 і відрізняється тільки розмірами, потужністю та рівнем автоматизації.
|
Електрокип'ятильник КНЕ-100М:
  •  1 - корпус,
  •  2 - зливна трубка,
  •  З - заглушка,
  •  4 - труби,
  •  5 - резервуар для приготування кип'ятку,
  •  6 - тени,
  •  7 - збірник кип'ятку,
  •  8, 9, 10 - датчики,
  •  11 - живильна коробка,
  •  12 - кришка,
  •  14 - ручка,
  •  15 - перекидна трубка,
  •  16 - пускорегулюючий пристрій,
  •  17 - кран для розбору кип'ятку,
  •  18 - насадка,
  •  19 - болт заземлення,
  •  20 - поплавок,
  •  21 - живильний клапан,
  •  22-23 - кабелі.

 Кип'ятильник КНЕ-1ООМ повністю автоматизований: в ньому відбувається автоматичне відключення тенів від електромережі при зниженні рівня води в коробці живлення нижче мінімально допустимого та при заповненні збірника кип'ятку до заданого рівня, а також автоматичне відключення тенів при зниженні рівня кип'ятку до мінімально допустимого.
На корпусі кип'ятильника встановлені сигнальні лампочки, які повідомляють про наявність напруги в електромережі обладнання.
3. Принцип роботи

Відкривши вентилі на водопроводі перед апаратом і увімкнувши тени, через 10-15 хв. після включення вода починає кипіти і через перекидну трубку виштовхується у збірник окопу. Зниження рівня води в перекидній трубці приводить до опускання поплавка в живильному бачку та відкривання поплавкового клапана, внаслідок чого водонагрівач знову буде поповнюватись водою з водопроводу.

4. Правила експлуатації електрокип'ятильників
  •  Кип'ятильник установлюють на міцній та рівній поверхні, де передбачені отвори для вводу двох труб та електричного кабелю.
  •  Перед першим пуском кип'ятильника відкручують верхню ручку, знімають з корпуса кришку та відображувач й перевіряють положення ковпачка на верхньому електроді збірника кип'ятка, ковпачок своїми отворами повинен бути повернений до стінки, інакше бризки з перекидної труби можуть попасти на поверхню електрода і завчасно відключити тени водонагрівача.
  •  Крім цього, відкривають вентиль на водопроводі перед кип'ятильником і перевіряють роботу поплавкового клапана та рівень води у перекидній трубці. Клапан повинен припинити доступ води у коробку живлення, якщо рівень води буде нижчий кромки на 60 мм. Якщо ця величина буде меншою, то при роботі кип'ятильника в збірник попаде некип'ячена вода.
  •  Для перевірки стану автоматики захисту тенів від "сухого ходу" слід ввімкнути тумблер на панелі керування та закрити вентиль на водопроводі перед кип'ятильником.
  •  Після закіпання води та пониження її рівня в коробці живлення тени повинні відключитись, а нижня лампа погаснути.
  •  Закінчивши огляд та перевірку кип'ятильника, відкривають вентилі на водопроводі перед апаратом і вмикають тени.
  •  Через 10-15 хв. після включення вода починає кипіти і через перекидну трубку виштовхується у збірник окопу. Зниження рівня води в перекидній трубці приводить до опускання поплавка в живильному бачку та відкривання поплавкового клапана, внаслідок чого водонагрівач знову буде поповнюватись водою з водопроводу.
  •  Не рідше одного разу на тиждень зачищають поверхню електродів - датчиків від накипу, попередньо відключивши апарат від електромережі.
  •  Щотижнево перевіряють стан автоматики захисту тенів від "сухого ходу". Через кожні два місяці виймають дно водонагрівача для очищення тенів від накипу.                                                      
Контрольні запитання:

Немає коментарів:

Дописати коментар

Група №2Р. Торговельно-техн.обл.за 18.09.2020 р.

  ОФ- 3.2 Обслуговування відвідувачів ЗРГ ОФ-3.2.1. Організація процесу  обслуговування. Тема уроку №17. Допоміжне обладнання в організаціі ...