пʼятниця, 19 червня 2020 р.

Група 22. Технологічне устаткування галузі.за 19.06.2020р Урок №63

Тема уроку № 63.Класифікація потокових лінійякі застосовують в харчовій промисловості.
1.Технологічні лінії харчових переробних підприємств.

  Технологічні лінії харчових і переробних підприємств  призначені для           переробки с/г сировини в харчову продукцію. На вхід любої лінії подається            сировина, яка має певні властивості, а з лінії, в результаті її функціонування               сходить готова продукція, яка має зовсім інші властивості.
  Технологічні лінії складаються з машин і апаратів.
 Машина - механічне пристосування, яке працює у певному режимі для перетворювання енергії, матеріалу або інформації.
Машина складається зі станини або рами, приводу, робочих органів, органів керування.
  Апарат - пристосування, в якому проходять теплові, електричні, фізико-хімічні, біологічні та інші процеси, які викликають зміни фізичних, хімічних властивостей          або агрегатного етану оброблювального продукту.
  Проведемо класифікацію обладнання переробних підприємств виходячи із  його функціонально-технологічних властивостей.
- обладнання для ведення механічних і гідромеханічних процесів /миття         сировини, очищування і сепарування, калібрування і сортування, подрібнення сировини;
- обладнання для ведення тепло- і масообмінних процесів /сушки сировини, випікання і обжарювання, охолодження і заморожування, апарати для ведення дифузійних процесів і концентрації харчових середовищ/.
- обладнання для ведення біотехнологічних процесів /спиртове бродження, приготування солоду і одержання ферментних препаратів, посопу м’яса і риби, копчення м»яса і риби/;
обладнання для упаковування харчової продукції /дозування продукції, фасування, герметизації ї тари.
 Для випуску певного виду продукції в відповідності з технологічним процесом створюється технологічна схема, яка показує послідовність виконання операцій, починаючи від підготовки сировини і закінчуючи одержанням готової продукції.         
Така схема називається машинно-апаратною. Таку схему можна умовно розділити   на три дільниці: підготовки сировини, приготування напівфабрикатів, одержання готового продукту.
2.Класифікацію технологічних ліній  можна провести по функціональним властивостям:
- для виробництва харчових продуктів шляхом розділення с/г. сировини на компоненти /переробка зерна—соняшнику, цукрового буряка, плодів та овочів, винограду, ВРХ, риби, молока і др./;
- виробництва харчових продуктів шляхом збирання із компонентів с/г. сировини /виробництво ковбасних, хлібобулочних, макаронних, кондитерських, лікеро-горілчаних, виробів, м’ясних і плодоовочевих консервів, парфюмерно-косметичних виробів і др.;
- виробництво харчових продуктів шляхом комбінованої переробки с/г;
сировини /виробництво шоколаду, сиру, морозива, рибних консервів, вершкового  масла і др.
По характеру зв'язку між машинами поточні лінії можуть бути розділені на    наступні типи:
- з жорстким зв'язком;
- з гнучким зв'язком;
- з напівгнучким зв'язком.
      По степені механізації і автоматизації поточні лінії можна розділити на  такі  види:
   - немеханізовані /операції виконуються вручну/;
 - напівмеханізовані /більше половини операцій виконуються без використання ручної    праці/;
- механізовані /всі операції лінії виконуються машинами, контроль і регулювання параметрів технологічних процесів проводиться за допомогою людини/;
- автоматизовані /лінії, на яких використовують пристосування для автоматичного контролю і регулювання основних технологічних процесів/;
- автоматичні /лінії, обладнані комплексом автоматичних пристосувань для  контролю  і  регулювання всіх технологічних операцій та управління всіма  машинами   і апаратами, які входять в лінію.
         Технологічний процес поточної лінії повинен бути таким, щоб в лінію входила менша кількість робочих позицій машин. Це дасть можливість розмістити лінію на  меншій площі і зменшити затрати на обладнання, так як один складний агрегат   може коштувати менше, ніж декілька більш простих.
        Для синхронізації роботи машин поточної лінії час виконання окремих   технологічних операцій повинна бути однаковим або кратним, а продуктивність   роботи машин  повинна бути вирівняна.
      Якщо машини, які входять в лінію, мають приблизно однакову продуктивність, то можна використовувати однопотічну компоновку з транспортними  пристосуваннями,  які передають напівфабрикат від одної машини до іншої.  Якщо  машини по продуктивності суттєво відрізняються одна від одної, то необхідно використовувати багатопоточну компоновку з паралельною роботою однотипних малопродуктивних машин. Для цього необхідно використовувати спеціальні розподільні пристосування. Внаслідок багатопоточної компоновки виникають незалежні ділянки поточних ліній, кожна з яких мав систему управління яка   зв'язана    з іншими ділянками, а також незалежні системи транспортування сировини і продукції.Розподілення лінії на паралельно працюючі ділянки ускладнює її та  збільшує загальну вартість, так як необхідно встановлювати розподільні та перевантажувальні пристосування. Це може бути викликано технологічними і будівельними причинами.  Обладнання яке використовується на переробних  підприємствах повинно відповідати сертифікатам та бути виготовленим із матеріалів,    які не піддаються  корозії та окисленню.                                                                                                                                  
 Продуктивність технологічної лінії - здатність її переробляти або випускати ту  чи іншу кількість продукції за певний проміжок часу.Експлуатаційна продуктивність поточної лінії встановлюється продуктивністю останньої ділянки або машини, яка крім власного простою може мати простої, які викликані попередніми ділянками чи машинами лінії.

  Питання для самоперевірки ?

  1.      Що таке поточна лінія?
  2.    Як класифікують поточні лінії?
  3.   Як класифікують обладнання поточних ліній?
  4.    Які вимоги ставляться до обладнан
  5.    Що таке продуктивність поточної лінії?


Немає коментарів:

Дописати коментар

Група №2Р. Торговельно-техн.обл.за 18.09.2020 р.

  ОФ- 3.2 Обслуговування відвідувачів ЗРГ ОФ-3.2.1. Організація процесу  обслуговування. Тема уроку №17. Допоміжне обладнання в організаціі ...