вівторок, 16 червня 2020 р.

Група №22.технологічне устаткування галузі за 16.06.2020 Урок №61-62

                                        Лабораторно – практична робота №10

 

Тема. Вивчення будови, принципу роботи , правил експлуатації холодильних камер

 

Мета. 1. Вивчити будову , принцип роботи холодильних камер.

           2. Набути навичок з експлуатації холодильних камер.

 

Матеріально – технічне забезпечення: схеми, натуральні взірці.

 

 

 

                                  Теоретичні відомості.

 

Для зберігання, демонстрації та продажу швидкопсувних продуктів підприємства громадського харчування оснащують холодильним обладнанням: збірними холодильними камерами, холодильними шафами, охолоджуваними вітринами, прилавками.
Сучасні типи холодильного обладнання різноманітні за конструкцією, температурі зберігання і способом охолоджування.
По конструкції розрізняють наступні типи холодильного обладнання:
- Холодильні шафи, призначені для зберігання робочого запасу продуктів;
- Прилавки і вітрини служать для демонстрації, продажу та зберігання продуктів;
- Збірні холодильні камери служать для зберігання продуктів протягом декількох днів;

Холодильною машиною називається сукупність пристроїв, необхідних для безперервного відводу тепла від охолоджуваної середовища при низькій температурі і передачу його навколишньому середовищі при високій температурі.

 

                                         Хід роботи

 

1.     Визначити марку обладнання за схемою.

2.     Вивчити та описати будову , принцип роботи камери  холодильної.

3.     Набути навичок з експлуатації холодильних камер та записати в зошит.

4.     Викреслити схеми холодильної камери..

5.     Висновок.

 

 

Домашнє завдання  : Опрацювати ЛПР і виконати завдання нижче.

 

Загальні правила експлуатації холодильного устаткування

(дописати речення )

Перед початком роботи перевірити  _____________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________

Не дозволяється користуватись обладнанням за від­сутності __________________________________________

___________________________________________________________________________________________________

Холодильне устаткування завантажувати продуктами після____________________________________________

___________________________________________________________________________________________________

Темпе­ратура продуктів, які підлягають зберіганню, повинна ________________________________________

___________________________________________________________________________________________________

 Під час за­вантажування враховувати _____________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________

Харчові продути, що виділяють або сприйма­ють запахи, відділити___________________________________

___________________________________________________________________________________________________

Продукти не повинні щільно прилягати_____________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________

Полиці не дозволяється застеляти ______________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________

Двері холодильного обладнання потрібно _____________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________

При сніговій шубі, більшій як 3 мм_______________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________

 

Не дозволяється видаляти снігову «шубу» _____________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________

Після відтанення холодильне устаткування промити _______________________________________________

 

 

ТЕСТИ (підкреслити правильну відповідь)

 

1. Що таке охолодження?

   1) процес зниження температури в продукті нижче кріоскопічної точки;

   2) зниження температури продукту до точки замерзання клітинного соку.

2. Що таке замерзання?

   1) зниження температури продукту до початку замерзання клітинного соку;

   2) процес зниження температури в продукті нижче кріоскопічної точки;

   3) це відведення тепла від харчових продуктів, яке супроводжується зниженням їх  температури.

3. Чи правильним є твердження: У процесі охолодження повністю зберігаються властивості та якість свіжого продукту?

   1) Так;

   2) Ні

4. При якій температурі зберігаються продукти та скільки днів?

   1) - 5...- 6°С протягом 3 - 10 днів;

   2) - 1... + 1°С протягом 3 - 10 днів (залежно від виду продукту);

   3) - 3...- 4°С протягом 6 - 9 днів.

5. Розрізняють такі види охолодження:

   1) штучне;

   2) природне;

   3) штучне та природне.

 

 

6. Чи правильне твердження: на ПГХ використовують декілька способів штучного холоду – плавлення, сублімації, кипіння?

   1) Так;

   2) Ні.

7. Процес переходу речовин із твердого стану в газоподібний, минаючи рідкий стан, з поглинанням тепла називається:

   1) плавлення;

   2) сублімація;

   3) кипіння.

8. Холодильні агенти (хладони) це –

   1) рідини, що киплять при низьких температурах;

   2) рідини, що киплять при високих температурах.

9. Продовжити речення: Перенесення теплоти здійснбється в суспільному пристрої, який називається...

10. Назвіть два-три способи охолодження.

11. Який колір має сухий лід?

   1) прозорий;

   2) білий.

12. Холодильні машини поділяються на 2 групи:

   1) компресійні, абсорбційні;

   2) компресійні, гелесорбційні;

   3) абсорбційні, гелесорбційні.

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Група №2Р. Торговельно-техн.обл.за 18.09.2020 р.

  ОФ- 3.2 Обслуговування відвідувачів ЗРГ ОФ-3.2.1. Організація процесу  обслуговування. Тема уроку №17. Допоміжне обладнання в організаціі ...